Международен изследователски екип откри доказателства, че басейнът на река Нигер

...
 Международен изследователски екип откри доказателства, че басейнът на река Нигер
Коментари Харесай

Басейнът на река Нигер в Африка е бил люлка на цивилизацията

  Международен проучвателен екип откри доказателства, че басейнът на река Нигер в Африка е бил люлка на цивилизацията.

ДНК разбор на диворастящи и култивирани растения ямс на континента сподели, че в района се е зародило растениевъдството.
 
   ThinkStock/Getty Images

Генетици секвенирали геномите на 167 сорта ямс, в това число на растящите в саваните - Dioscorea abyssinica, и в горите - Dioscorea praehensilis. Смята се, че при хибридизацията на тези два типа е получен най-разпространеният в Африка обработен вид ямс Dioscorea rotundata.

 В Гана, Бенин, Камерун и Нигерия са получени 86 мостри от култивираното растение.-->

Резултатите от генетичния разбор разрешили горските разновидности на ямса да бъдат разграничени на две групи - камерунска и западноафриканска . В сходство с най-вероятния сюжет в началото са се появили две разновидности на ямса, растящи в саваните и горите, а по-късно се стигнало до диверсификация на горската вариация.

При това растящата в басейна на река Нигер западноафриканска вариация била употребена за хибридизация с диворастящата D. abyssinica.

Специалистите създали възстановка на еволюцията на култивирания вид D. rotundata.
Древните земеделци предпочитали растения с корени , които доближават до почвената влага и я гълтам. Затова подбирали грудки с високо наличие на нишесте . Освен това култивирането довело до пригаждане на горските разновидности към новите условия, които са присъщи за полетата.

Резултатите от предходни проучвания сочат, че преди към 6000 години в басейна на река Нигер имало езера. Климатът в района бил мокър и удобен за развъждане на разнообразни типове растения.

Учените допускат, че когато в северната част на континента почнали да се появяват пустинни региони, античните хора в горите в Западна Африка се заели със земеделие, с цел да се оправят с въздействието на по-сухия климат.

Включващият Месопотамия, Левант и долината на река Нил район Плодороден полумесец в Близкия изток е считан за един от центровете на зараждането на растениевъдството. Там са култивирани пшеницата, лещата, овесът, нахутът и други растения.  
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР